NAAR HYÈRES KOMEN

Hyères-les-Palmiers ligt in het departement Var, op korte afstand van Toulon (ongeveer 20 km), evenals dicht bij Fréjus-Saint-Raphaël en Saint-Tropez. Nabijgelegen steden zoals La Crau, Carqueiranne en Pierrefeu-du-Var zijn ook gemakkelijk te bereiken.

Dit gebied heeft volledige toegang tot vervoermiddelen, met een eigen luchthaven en een haven van aanzienlijk belang.
Voor vliegreizen ligt de luchthaven Toulon-Hyères op het grondgebied van Hyères-les-Palmiers en biedt verbindingen naar bestemmingen in Frankrijk en enkele Europese steden. Daarnaast zijn twee internationale luchthavens, namelijk Nice Côte d’Azur International Airport en Marseille Provence Airport, in de buurt.

Om hyères over de weg te bereiken :

Vanuit Lyon/Parijs : A7 en vervolgens snelweg A50, oversteek Toulon richting Nice op de A57, neem vervolgens de afslag en neem de A570;

Vanuit Nice : snelweg A8 en vervolgens A57, neem de afslag naar de A570.

Treinopties omvatten het station van Hyères, dat wordt bediend door de TGV en TER.

Wat het zeevervoer betreft, heeft de stad twee ferryterminals. De eerste, gelegen aan de Tour Fondue, aan het einde van het schiereiland Giens, beheert de verbindingen met Porquerolles. Wat de eilanden Port-Cros en Levant betreft, vertrekken er boten vanuit de haven van Hyères.

Om ontdekt te worden...

BEZOEK HYÈRES

Het prachtige stadje Hyères-les-Palmiers trekt reizigers aan die op zoek zijn naar ontdekkingen in het hart van de natuur. Dankzij de uitzonderlijke archipel, bekend als de Gouden Eilanden, die tegenover de stad ligt, biedt Hyères een unieke en bewaard gebleven omgeving, bevorderlijk voor de observatie van fauna en flora, waaronder zeldzame soorten.

De middeleeuwse oude stad die zich uitstrekt over de heuvel is een bijzonder charmante bestemming voor bezoekers. Naast de overblijfselen van het kasteel, zijn er prachtige bezienswaardigheden om te verkennen, zoals de kerk van Saint-Louis op de Place de la République en de Tempelierstoren, gelegen op de Place Massillon. De laatste, gebouwd in de 12e eeuw door de Tempeliers, diende tot 1914 als stadhuis.

In de wijk Almanarre biedt de archeologische vindplaats Olbia een fascinerende glimp van deze handelspost die in de 4e eeuw voor Christus door de Grieken werd opgericht. Op het gebied van musea biedt de Villa Noailles een museum voor moderne kunst en een centrum voor kunst en architectuur, terwijl het Saint-Bernard Park de thuisbasis is van een uitzonderlijke verscheidenheid aan zeldzame planten- en diersoorten. De stad is ook de thuisbasis van de Olbius-Riquier Jardin d’Acclimatation. Mis ten slotte het zoutcircuit niet, waarmee u de ambachten met betrekking tot zoutproductie en de technieken die worden gebruikt in de zoutmoerassen van Pesquiers – La Capte kunt ontdekken.

visiter hyeres place massilon

EEN STUKJE GESCHIEDENIS…

Rond de 4e eeuw voor Christus bouwden Griekse zeelieden uit Massalia een handelspost in deze landen, die ze Olbia noemden, een Griekse term die “de gelukkige” betekent. Dit bijvoeglijk naamwoord was zeker gepast, gezien de waardevolle zoutreserves die afkomstig waren van de nabijgelegen zoutpannen, evenals de bloeiende handel in huiden, oliën en wijn. Olbia was strategisch gelegen in de buurt van een kombuishaven, maar het had ook een jachthaven, waardoor schepen konden aanmeren, waardoor de mogelijkheid werd geboden om te ontsnappen aan de piraten die op dat moment welig tierden.

Ligurische invasies en verschillende conflicten leidden echter tot de vernietiging van Olbia. De Romeinen stichtten toen de kolonie Areae, wat “kwelders” betekent in het Latijn. Aan het begin van de 11e eeuw werd het kasteel op de heuvel gebouwd. Toen werd de regio gekenmerkt door de godsdienstoorlogen, de Tempeliersperiode, epidemieën… Slechts een paar overblijfselen van het kasteel zijn vandaag de dag overgebleven, maar de Tempelierstoren, gebouwd in de 12e eeuw, blijft.

Als strandbestemming is de stad door de jaren heen ook de thuisbasis geweest van beroemde persoonlijkheden. Onder hen zijn illustere namen zoals koningin Victoria, Victor Hugo, Leo Tolstoj, Paul Bourget en Pauline Borghese, die hebben bijgedragen aan het verrijken van de geschiedenis van dit charmante stadje.

histoire site archeologique olbia