PORQUEROLLES DE MAGNIFIEKE

Vaak aangeduid als de “parel van de Gouden Eilanden”, is Porquerolles sinds 2012 formeel bewaard gebleven als een nationaal park. Porquerolles ligt voor de kust van de Var en is het grootste eiland van de Hyères. Het boogvormige silhouet strekt zich uit van oost naar west, met grillige kustlijnen, van 7 kilometer lang en 3 kilometer breed, en het 1250 hectare grote gebied maken het het meest dichtbevolkte en gecultiveerde eiland onder de drie Gouden Eilanden.

Het is onmogelijk om over Porquerolles te praten zonder de opmerkelijke carrière van François Joseph Fournier te noemen, een Belgische avonturier die aan het einde van de 19e eeuw een fortuin vergaarde in Mexico, voornamelijk door mijnbouw. In 1912 verwierf hij het eiland voor de som van een miljoen en honderd frank, en gaf het als huwelijksgeschenk aan zijn derde vrouw. Hij wilde het eiland op dezelfde manier ontwikkelen als een Mexicaanse hacienda, 150 arbeiders inhuren en de landbouw ontwikkelen met de vestiging van groentegewassen, citrusvruchten en wijnstokken (250 hectare land ontginnen). Daarnaast richtte hij een vloot boten op om de verbinding met de Tour Fondue op het schiereiland Giens te verzekeren.

Na 15 minuten rijden van de aanlegsteiger van de Tour Fondue komt u aan op een eiland met een betoverende charme. Te voet of met de fiets, u kunt wandelen in de beschutting van pijnbomen en eucalyptusbomen. U ontdekt forten, olijfgaarden, wijngaarden, oude vuurtorens… Zoveel schatten om te verkennen. In het zuiden wordt een steile kust gedomineerd door kliffen die een paar kreken beschermen die een bezoek waard zijn. In het noorden vindt u zandstranden en turquoise wateren, ideaal om te zwemmen. Het unieke landschap, natuurlijk en bewaard gebleven, zal de setting zijn voor uw zwemervaring in het heldere water van de Middellandse Zee.

Om ontdekt te worden...

PORT-CROS, HET WILDE EILAND

Port-Cros, de kleinste van de Gouden Eilanden, wordt gekenmerkt door zijn bergachtige reliëf volledig bedekt met dicht bos. Met een oppervlakte van 700 hectare heeft het imposante afmetingen, van 4,5 kilometer lang en 3,5 kilometer breed. Dit eiland biedt weinig valleien en vlaktes, maar eerder een min of meer steile rotsachtige kust, terwijl het twee uitgestrekte natuurlijke baaien beschermt: de haven en Port-man. Het is ook omringd door andere eilanden en eilandjes, waarvan Bagaud, gelegen in het westen, de grootste is.

Het eiland Port-Cros is de thuisbasis van een paar vissershuizen, een bescheiden kerk, evenals belangrijke historische bezienswaardigheden, waaronder het uitkijkpunt, de vallei van eenzaamheid en het landhuis van Hélène. Als een erfenis van zijn militaire verleden, behoudt het eiland verschillende forten, waaronder het Fort de l’Estissac, het Fort de Port-Man, het Fortin de la Vigie, het Fort du Moulin en het Fort de l’Éminence.

Je wordt uitgenodigd voor een totale onderdompeling in de natuur. Als het kleinste nationale park van Frankrijk biedt het eiland Port-Cros een netwerk van wandelpaden in het hart van de mediterrane vegetatie. Je kunt jezelf ook uitrusten met vinnen, een masker en een snorkel om het onderwaterpad van het strand van La Palud te verkennen, dat de rijke onderwaterfauna en -flora onthult. Door deze ervaring ontdek je tandbaarzen, zee-egels, koralen en zeesterren, die hun mysteries aan je kunnen onthullen.

port cros la sauvage

Het Ile du Levant ligt voor de kust van de Var en kijkt trots uit op de Corniche des Maures. Hoewel iets kleiner dan Porquerolles, heeft het een smalle vorm, die zich uitstrekt over 8 kilometer lang en 1 kilometer breed.

Vanwege de strategische geografische ligging verwierf de staat 90% van het eiland en veranderde het in een militaire basis. Slechts een klein deel, dat een tiende van de oppervlakte vertegenwoordigt, is toegankelijk voor het publiek. Om deze militaire aanwezigheid op het Levant-eiland beter te begrijpen, is het interessant om de geschiedenis van dit eiland, het meest oostelijke van de gouden eilanden, te verkennen.

In 1931 namen Dr. Gaston en Dr. André Durville het beheer van de Société des Îles d’Or over en stichtten een van de eerste naturistendorpen in Europa op het eiland Levant, bekend als het naturistenlandgoed Heliopolis. Zelfs vandaag de dag, elke zomer, bezoeken duizenden natuurliefhebbers de site, waardoor deze plek een van de meest populaire naturistenbestemmingen aan de Middellandse Zeekust is. Het eiland Levant is dus een unieke toeristische bestemming en biedt vakanties met een unieke sfeer die de naturistenlevensstijl combineren met opmerkelijke landschappen.

Van bijzonder belang zijn de spectaculaire zonsondergangen op het tegenoverliggende eiland Port-Cros. Het is een atypische bestemming in de Var en onthult een zeer verrassend natuurlijk erfgoed. Bezoekers komen niet naar het eiland Levant op zoek naar zandstranden, want er is er maar één, die open is voor het grote publiek. Integendeel, het is voor de filosofische benadering van het leven die daar overheerst en voor de veelheid aan baaien met smaragdgroen water dat u de Levant kunt verkennen door het naturistenpad te nemen.

ile du levant