
MARKTEN & GEUREN
Welkom in de Provence, waar de kunst van het leven een ware ode is aan joie de vivre, eenvoud en passie voor lokale producten. De Provençaalse markten zijn het kloppend hart van de regio, waar u de ziel van het land kunt ontdekken. Laat u betoveren door de kleurrijke kraampjes, vol sappig fruit, zonovergoten groenten, geurige kazen en ambachtelijke producten. Wandel tussen de kraampjes van lokale producenten, maak een praatje met ze en proef unieke specialiteiten. Gemarineerde olijven, geurige geitenkazen, tomaten, paprika’s, courgette, aubergine, venkel, knoflook, ansjovis, tapenade, cade en focaccia, gedroogde worstjes, vijgen, abrikozen, kiwi’s, aardbeien, witte perziken, nectarines, citroenen en andere citrusvruchten zijn allemaal goede dingen die je doen kapseizen.
De bedwelmende geur van Provençaalse kruiden zal u om elke hoek vergezellen. Rozemarijn, lavendel, tijm en basilicum parfumeren de lucht en prikkelen je zintuigen. Je vindt er zelfs geurende handgemaakte zeepjes, die doen denken aan de ziel van deze regio. Deze geuren zullen u doordringen en deel uitmaken van uw verblijf in de Provence.
Om ontdekt te worden...
MARKTDAGEN
In Hyères of omgeving heeft elke dag zijn eigen markt :
Maandag : Les Salins
Dinsdag : Giens
Woensdag : Ayguade
Donderdag : Carqueiranne
Vrijdag : La Capte of Le Pradet
Zaterdag : Hyères, centrum
Zondag : Hyères, Port Saint-Pierre
Maar ook…
Boerenmarkten in Hyères in het centrum van de stad, op dinsdag- en zaterdagochtend, Avenue Gambetta, of op donderdagochtend van 1 mei tot 30 september, Place Clémenceau
Markt in Toulon, elke dag behalve maandag, Cours Lafayette, van 7.30 tot 12.30 uur
Marché Bergerie, La Bergerie (Giens), elke dag geopend
Halles Milona, La Moutonne (La Crau), elke dag geopend behalve op maandag
Halles Biltoki de Toulon (Place Vincent Raspail, centrum), elke dag geopend behalve op maandag

OLIJFOLIE, WIJNEN, EN CÔTE DE PROVENCE APPELLATION
Olijfolie is de essentie van de Provence. Lokale ambachtslieden persen deze olie met liefde, en er gaat niets boven het dopen van een lekker stuk vers brood in een kopje geurige olijfolie. Olijfolie is een veelzijdig ingrediënt dat op vele manieren wordt gebruikt, waaronder kruiden, dressing en marinadebereiding, stomen, dippen, conserveren van voedsel, bereiding van koude gerechten, maar ook gearomatiseerde olie-infusie, huid- en haarverzorging. Het voegt smaak, rijkdom en veelzijdigheid toe aan veel recepten.
De Provençaalse manier van leven omvat ook een proeverij van exquise wijnen*. De appellatie Côte de Provence staat bekend om zijn rosé, van ongeëvenaarde elegantie. Stelt u zich eens voor dat u een glas van deze delicate nectar drinkt op een zonnig terras, met uitzicht op de wijngaarden en de Middellandse Zee. Maar de Provence beperkt zich niet tot rosé, want er worden meer dan een dozijn druivensoorten gebruikt om de wijnen van de Provence te maken (Rolle, Ugni blanc, Clairette, Sémillon blanc, Bourboulenc, Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Tibouren, Carignan).
Ontdek de verrassende witte en rode wijnen die voortkomen uit landgoederen dicht bij de kust of het achterland van de Var. Minerale witte wijnen, meestal droog en vers, zijn een perfecte aanvulling op zeevruchten, maar bieden ook aroma’s van citrus, witte bloemen en witvlezig fruit. Rode wijnen zijn vaak vol en fluweelzacht, met aroma’s van rood en zwart fruit, maar ook kruiden, en passen heerlijk bij Provençaalse gerechten.
*Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor uw gezondheid, consumeer met mate.

GASTRONOMIE EN TRADITIES
Over delicatessen gesproken, de Provençaalse gastronomie is een feest voor de smaakpapillen. Verse vis uit de Middellandse Zee, gekookt met aromatische kruiden of gewoon gegrild, is een must. Mis de bouillabaisse niet, een rijke en geurige vissoep, geserveerd met rouille en croutons, of de heerlijke soep au pistou, een Provençaalse zomergroentesoep geserveerd met een geperst mengsel van knoflook, olijfolie en basilicum. Aioli, ratatouille, artisjokken à la barigoule, scramble met truffels completeren een lange lijst van royale hartige of zoete gerechten, waarbij knoflook en honing zich soms uitnodigen voor het feest door subtiel te mengen om onvergetelijke smaken te creëren, voor je dutje of je spelletje jeu de boules.
Laat u meeslepen door deze symfonie van smaken en tradities. Ons hele team kan u tijdens uw verblijf op het schiereiland Giens van advies voorzien en u begeleiden naar vertrouwde handelaars. Wanneer u terugkomt van de markt, kunt u uw vondsten verbeteren door een heerlijk feestmaal te bereiden.
We zullen ook onze goede adressen van restaurants en lokale producenten delen, onze tips voor het kopen van uw vis wanneer u terugkomt van lokale visserij, of gewoon ons kookadvies door middel van traditionele recepten. Een geweldige kans om de lokale keuken te ontdekken en onvergetelijke herinneringen te creëren.
Provençaalse en mediterrane keuken
Crédit photo : ©Julien Veyssade

Partners en vrijetijdsideeën
Hier vind je onze selectie accommodaties in Provençaalse stijl.